KUALA LUMPUR, MALAYSIA, Sept 26, 2023 - (ACN Newswire) - Tanggungjawab sosial korporat, amalan perniagaan mampan dan isu ESG (Environmental, Social and Governance) adalah matlamat utama syarikat dalam persekitaran perniagaan hari ini. Walaupun idea ini sering menimbulkan pemikiran tentang kemampanan alam sekitar dan kebajikan sosial, tadbir urus korporat merupakan komponen penting yang memerlukan perhatian, terutamanya mempertimbangkan gangguan dan konflik berulang dalam rantaian bekalan. Organisasi mesti mewujudkan strategi proaktif untuk pemulihan bencana dan kesinambungan perniagaan bagi memastikan pemulihan aktiviti yang cepat dan lengkap sekiranya berlaku kesukaran.

Menurut Jason Sin, pengurus jualan serantau di Synology, "kami amat percaya bahawa mempunyai minda sandaran sahaja tidak mencukupi untuk memastikan kesinambungan perniagaan." "Organisasi perlu menggunakan perspektif pemulihan, memastikan data sandaran mereka boleh dipulihkan dengan tepat dan lengkap apabila diperlukan, untuk mencapai daya tahan sebenar."

Untuk menangani aspek kritikal kesinambungan perniagaan ini, Synology mengesyorkan pendekatan dua peringkat:

1. Memilih Penyelesaian Sandaran yang Boleh Dipercayai: Memastikan Pemulihan Data

Ralat statik, kebiasaan aplikasi, kegagalan perkakasan dan pembolehubah lain semuanya boleh memberi kesan kepada data sandaran. Keadaan seperti ini boleh mengakibatkan senario di mana data sandaran tidak dapat dipulihkan dengan berkesan. Perniagaan harus memilih sistem sandaran yang menyokong pengesahan sandaran secara asli untuk menangani perkara ini. Perniagaan boleh, sebagai contoh, memulihkan data sandaran dalam persekitaran selamat menggunakan mesin maya yang disepadukan ke dalam peranti sandaran, menguji permulaan sistem dan merekodkan prosedur untuk tontonan kemudian oleh pengguna. Strategi ini membantu mengenal pasti dan menyelesaikan masalah dengan cepat.

Untuk memastikan integriti data semasa ia disimpan, sistem sandaran juga mesti menyertakan lapisan kedua teknik perlindungan dan pengesahan data. Adalah penting untuk memberi keutamaan kepada alat yang boleh mengesahkan ketepatan data dengan cekap dan melindungi daripada kegagalan perkakasan dan ralat pekerja yang boleh mengganggu operasi perniagaan. Kaedah seperti sistem fail Btrfs bersepadu secara menegak dan sistem Linux RAID yang boleh dipercayai secara aktif mengesan kerosakan data yang disebabkan oleh ralat statik dan memulihkan data yang rosak menggunakan data pariti. Syot kilat tidak boleh ubah boleh melindungi data sandaran penting daripada dipadamkan secara tidak sengaja kerana ralat manusia.

2. Menjalankan Latihan Pemulihan Berkala: Membangunkan Pelan Pemulihan Bencana Komprehensif

Perniagaan mesti secara berkala menjalankan latihan pemulihan untuk menyesuaikan rancangan pemulihan bencana untuk memenuhi permintaan khusus. Organisasi digalakkan untuk mencipta Matlamat Masa Pemulihan (RTO) dan Matlamat Titik Pemulihan (RPO) yang sesuai semasa fasa ini untuk pelbagai jenis data. RTO yang lebih pendek dan kurang kehilangan data dalam RPO harus diutamakan untuk sistem perkhidmatan yang dihadapi pelanggan dan perisian komunikasi dalaman, dengan mengambil kira faktor seperti aduan pelanggan, data transaksi dan hasil. Semasa masih berusaha untuk mengekalkan RPO hampir kehilangan sifar, jenis data lain, seperti pelbagai maklumat berkaitan projek, boleh menggunakan proses alternatif, seperti perbualan bersemuka. Selain itu, mengikut peraturan sandaran 3-2-1 mengurangkan kemungkinan kehilangan data operasi keseluruhan.

Jason percaya bahawa menekankan kesinambungan perniagaan dan membangunkan pemikiran "menyandarkan daripada perspektif pemulihan" adalah langkah penting dalam menangani pasaran yang berubah dengan pantas. Dengan melakukan ini, perniagaan boleh meningkatkan daya tahan operasi mereka dan cepat bangkit daripada kesusahan yang disebabkan oleh pelbagai bencana.

Kesimpulannya, pelaksanaan tanggungjawab sosial korporat digabungkan dengan perancangan pemulihan bencana menjadi semakin penting apabila syarikat terus beroperasi dalam persekitaran yang dinamik dan tidak menentu. Perniagaan boleh meningkatkan daya maju keseluruhan perniagaan mereka, menyokong amalan mampan, dan menunjukkan dedikasi mereka terhadap nilai ESG dengan menggunakan perspektif pemulihan.

Mengenai Synology

Synology Inc. ialah sebuah syarikat Taiwan yang mengkhusus dalam peralatan storan terpasang rangkaian (NAS). Barisan NAS Synology dikenali sebagai DiskStation untuk model desktop, FlashStation untuk model semua denyar dan RackStation untuk model lekap di rak. Produk Synology diedarkan ke seluruh dunia dan disetempatkan dalam beberapa bahasa. Untuk maklumat lanjut tentang pemulihan bencana dan penyelesaian kesinambungan perniagaan, sila lawati www.Synology.com.

Kenalan media:

Angeline Chandran
ConsultantPINPOINT PR Pte. Ltd.
angeline.chandran@gmail.com | pinpointpr.sg  
MY: +60 16-916 6461

Hakim Ishak
Associate
PINPOINT PR Pte. Ltd.
hakim@pinpointpr.sg | pinpointpr.sg
SG: +65 8949 3040Copyright 2023 ACN Newswire. All rights reserved. www.acnnewswire.com